In een wervelwind van controverse en geheimzinnigheid heeft Royce de Vries, zoon van de legendarische misdaadjournalist Peter R. de Vries, zich in het middelpunt van een mediaorkaan gemanoeuvreerd. Met een verbeten vastberadenheid wist hij een deel van de Nederlandse pers waaronder de gigant DPG Media het zwijgen op te leggen over een zaak zo explosief dat het de fundamenten van hun reputatie kon doen schudden. De kern van deze zaak? De gelekte tapes van Khalid Kasem nauw verbonden aan Peter R. de Vries.
“Hemel en aarde” heeft Royce bewogen om een publicatieverbod te verkrijgen een strijd die geleid werd door een rapport van een zogenaamde ‘deskundige’, een privédetective wiens competentie in twijfel wordt getrokken door een hilarisch draadje van Lars Duursma. Het veiligheidsrisico zo door Royce aangedragen bleek voldoende om de rechter te overtuigen een zet die vragen oproept over de ware motieven achter deze daad van censuur.
De redenen voor Royce’s inspanningen om de publicatie van een tweede artikel over Khalid Kasem te voorkomen duiken dieper in de complexe nalatenschap van zijn vader. Peter R. de Vries de misdaadjournalist die geen blad voor de mond nam lijkt een dubieuze beschermengel te hebben gespeeld voor Kasem, gedreven door de angst om zijn lucratieve plek aan de talkshowtafels te verliezen. “Dit is levensgevaarlijk Khalid”, onthult hij op de tapes, “Dit had alles kunnen opblazen.”
De financiële belangen waren niet gering. Peter R. de Vries een graag geziene gast in de Nederlandse talkshowwereld zou voor zijn optredens een kleine fortuin hebben vergaard iets wat Lars Duursma in de podcast De Communicado’s met een vleugje cynisme aan de kaak stelt. En nu lijkt de financiële toekomst verstrengeld met de reputatie van Peter R. de Vries een onderwerp dat des te gevoeliger ligt met de ontwikkeling van een Netflix-documentaireserie over zijn leven. De erven van Peter lijken er alles voor over te hebben om veel geld te willen verdienen aan Peter.
De banden die de realisatie van deze docu mogelijk maken roepen vragen op over de integriteit van het proces. Lars hint naar een netwerk van persoonlijke connecties tussen Netflix, regisseur Robert Oey en voormalig burgermeester Femke Halsema die de authenticiteit en objectiviteit van de documentaire kunnen beïnvloeden.
De strijd om de nalatenschap van Peter R. de Vries wordt niet alleen gevoerd in de rechtszaal, maar ook in de publieke opinie. Co-host Victor Vlam merkt op dat de reputatie van Peter R. de Vries onder druk staat en dat de tijd wellicht een ander licht op zijn nalatenschap zal werpen. De vraag is of de heldenstatus die Peter na zijn tragische dood heeft verkregen bestand zal zijn tegen de onthullingen die nog aan het licht kunnen komen.
Zoals was te verwachten, de appel valt niet ver van de boom.
Net als z’n vader, alles voor de kijkcijfers en de poen.
Die walgelijke familie stinkt als een bunzing.
Ik hoop dat ze er geen stuiver aan overhouden.
Lekker, zo’n familie wat een zooitje, ik mocht Peter al niet (vertrouwde hem voor geen meter), nu blijkt dat de rest van die familie net zo erg is. Alles voor de almachtige euro.