In de verborgen hoeken van het Torentje, waar de echo’s van politieke besluitvorming nog nazinderen, heeft Dick Schoof de kersverse premier van Nederland, een bijzonder aandenken gevonden achtergelaten door zijn illustere voorganger, Mark Rutte. In een diepgaand gesprek met De Telegraaf onthulde Schoof de inhoud van deze mysterieuze boodschap: “Heel veel sterkte.” Maar dit was slechts de oppervlakte van een boodschap doorspekt met persoonlijke ‘warmte’. “Oh, nee! Het waren warme woorden hoor! Haha. Mark en ik kennen elkaar goed. Met MH17 hebben we onvoorstelbare dingen meegemaakt. Warmte, dat zat in die brief,” gaf Schoof toe.
Hoe deze onverwachte wending in zijn leven tot stand kwam, is een verhaal dat bijna klinkt als een plot uit een politieke thriller. “Tja, ik ben op een donderdagavond namens de vier door Geert Wilders gebeld”, legde Schoof uit. De vraag was niet of hij ‘ja’ wilde zeggen, maar of hij het wilde overwegen, een voorstel dat uit de lucht kwam vallen. Na diepgaande gesprekken met zijn naasten en een kritische adviseur die van nature sceptisch was, gaf Schoof toe: “Die dinsdag erna heb ik ‘ja’ gezegd. Ik dacht en denk dat het een jas is die mij wel past.”
Nu hij de politieke arena als partijloze premier heeft betreden, onthult Schoof ambitieuze plannen voor zijn kabinet. “Ik hoop echt met dit kabinet het verschil te maken waar het gaat om migratie en om wonen”, stelt hij, terwijl hij ook zijn oog laat vallen op de grotere geopolitieke arena. Maar Schoof is niet van plan een politiek dubbelleven te leiden. Met de stelligheid van iemand die zijn plaats kent in de geschiedenis, verzekert hij: “Dat zou toch heel gek zijn? Ik ben een partijloze premier. Als dit kabinet de rit uitzit of valt, doe ik vervolgens niet mee met de verkiezingen. Ik hoop dan inmiddels 71 te zijn.”
Deze bijzondere stap in zijn leven ziet Schoof niet als een kans om zichzelf te bewijzen, maar eerder als een gelegenheid om Nederland te dienen. “Ik hoef me niet te bewijzen. Ik sta er vrij en onafhankelijk in,” verklaart hij.
Walgelijk ventje die Rutte.
Snap niet day Schoof deze k..-klus heeft aangenomen. Hij was natuurlijk vereerd dat ie gevraagd is.