Geert Wilders gaat kabinet snel laten klappen en aast op nieuwe verkiezingen

wilders

Het rommelt flink achter de schermen van het huidige kabinet en insiders weten zeker: het duurt niet lang meer voordat het hele kaartenhuis in elkaar stort. De situatie is vooral penibel nu Geert Wilders steeds openlijker dreigt om de stekker uit het kabinet te trekken. De PVV-leider die als enige partij goed presteert in de peilingen ziet zijn kans schoon om met machtspolitiek de overhand te nemen. Zijn kroonjuweel? Het compleet onderuit halen van het asielbeleid. En daarvoor wil hij een omstreden noodwet gebruiken, waarmee hij het parlement volledig buitenspel zet.

Voor Pieter Omtzigt leider van de NSC is het een regelrechte nachtmerrie. Bronnen dichtbij hem laten doorschemeren dat hij het kabinet eigenlijk al heeft opgegeven. “Pieter heeft vanaf het begin al spijt gehad van deze samenwerking met de PVV,” zegt een anonieme bron. “Het kan hem weinig schelen als het kabinet valt. Zelfs als hij na nieuwe verkiezingen maar twee zetels overhoudt, zou hij daar vrede mee hebben. Hij wil rust en zich weer kunnen focussen op zijn echte kracht: het blootleggen van overheidsblunders als kamerlid, zonder de stress van regeringsverantwoordelijkheid.”

Ondertussen heeft Wilders zijn kans schoon gezien nu Omtzigt overspannen thuiszit. Hij voelt de ruimte om de NSC de duimschroeven aan te draaien. In de wandelgangen wordt al gefluisterd dat Wilders zich voorbereidt op de val van het kabinet. “Als we die noodwet niet krijgen, dan heeft het kabinet een probleem,” zei hij eerder deze week dreigend. “Ik weet niet of we dan nog heel lang vrolijk doorgaan.”

Waarnemend NSC-fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven probeert de schade te beperken, maar haar invloed is beperkt. In een reactie op Wilders’ woorden bleef ze vaag: “De bal ligt bij het kabinet. We hebben in het hoofdlijnenakkoord gezegd dat die noodwet er komt als het deugdelijk gemotiveerd is. Daarna gaan we kijken.”

Met het kabinet nu 91 dagen in functie, is de vraag of het de 100 dagen überhaupt nog haalt. Critici menen dat Wilders al lang zijn zinnen heeft gezet op nieuwe verkiezingen. Eén ding lijkt zeker: de dagen van dit kabinet zijn geteld, en de man die er het meest van profiteert, is zonder twijfel Geert Wilders.

Deel deze juice!

Geschreven door Loes Smoezenpoes

Onze roddeldiva met een naam die net zo mysterieus klinkt als de verhalen die ze opduikelt. Met een talent om schandalen op te snuiven, heeft Loes het roddelcircuit meer kleur gegeven dan een lama op een rode loper. Als ze niet bezig is met het schrijven over de vermeende affaires van bn'ers, verzamelt Loes cactussen en kun je haar vinden in het park waar ze eenden voert met glutenvrije broodkruimels.

Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Geert heeft helemaal gelijk. 👍