Zeldzame ziekte teistert kinderen van Jaap Reesema, gevaar loert elke dag

Het lijkt erop dat het noodlot opnieuw heeft toegeslagen in de familie van Kim Kötter en Jaap Reesema. Hun schattige zoontjes, Muck en Youp hebben namelijk meer gemeen met hun vader dan alleen hun guitige glimlach. Achter de glimlach schuilt een zwaar verhaal: beide jongens zijn getroffen door een zeldzame erfelijke ziekte afkomstig uit de familie van Jaap. Von Willebrand, een chronische stollingsziekte houdt hen constant in zijn greep.

Voor wie niet bekend is met deze aandoening: Von Willebrand zorgt ervoor dat bloedingen niet zomaar stoppen met alle gevaren van dien. Een simpele ingreep kan levensbedreigend worden. Kim deelt dit schokkende nieuws met weekblad Story en geeft een ontroerend kijkje in het dagelijkse gevecht van het gezin.

Voor Muck, hun achtjarige zoon betekent deze ziekte dat hij zelfs basiszorg ontzegd wordt. Zo kan hij bijvoorbeeld zijn amandelen niet laten verwijderen, hoe nodig dit ook is. “Amandelen zijn heel goed doorbloed en dat is bij hem levensgevaarlijk,” aldus Kim. “Het kan alleen in een gespecialiseerd ziekenhuis en dat gebeurt alleen als het echt niet anders kan.” Het gevolg? Muck is constant ziek, met oor- en keelontstekingen als nare metgezellen.

Maar ja het is erfelijk en Jaap kent het klappen van de zweep. “Hij zegt altijd dat hij eroverheen is gegroeid, maar dat is onmogelijk,” onthult Kim. Jaap’s luchtige houding over zijn eigen ziekte helpt misschien voor hem, maar hun zoontjes moeten dag in dag uit dealen met de harde realiteit van de ziekte.

In deze helse situatie is er één sprankje licht: hun jongste, Ted, lijkt de dans voorlopig te ontspringen. Bij hem is de ziekte (nog) niet geconstateerd. Kim en Jaap proberen ondanks alles hun kinderen een normaal leven te geven, maar de schaduw van deze ziekte hangt constant boven hun hoofd.

Deel deze juice!

Geschreven door Loes Smoezenpoes

Onze roddeldiva met een naam die net zo mysterieus klinkt als de verhalen die ze opduikelt. Met een talent om schandalen op te snuiven, heeft Loes het roddelcircuit meer kleur gegeven dan een lama op een rode loper. Als ze niet bezig is met het schrijven over de vermeende affaires van bn'ers, verzamelt Loes cactussen en kun je haar vinden in het park waar ze eenden voert met glutenvrije broodkruimels.

Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Dit is niet niks. Sterkte🍀

Waarom aan kids beginnen als je weet dat je die ziekte ws zal doorgeven.
Puur egoïsme.