Schandalig: Omroepen cashen op de dood van Dieuwertje Blok

Het overlijden van Dieuwertje Blok heeft diepe indruk gemaakt op het publiek, maar bij sommige omroepen lijkt het vooral een mooie kans om de kas te spekken. In plaats van haar nalatenschap te eren met gratis toegankelijke fragmenten, worden er gewoon facturen uitgeschreven. Het volledige tarief welteverstaan.
Verdriet of verdienmodel?
Tv-analist Tina Nijkamp onthult op haar kanaal een pijnlijke realiteit: er wordt gewoon verdiend aan aanvragen voor oude beelden van Dieuwertje. ,,Vandaag bizar genoeg weer zo NTR en KRO-NCRV rekenen volledige tarief voor alle aanvragen met betrekking tot Dieuwertje Blok,” aldus een omroepspion. Blijkbaar is er geen ruimte voor coulance zelfs niet bij een icoon als Dieuwertje.
Tina kan haar verbazing niet onderdrukken. ,,Oh wat raar blijft dat toch inderdaad. Blijft raar dat producenten omroepen/zenders kunnen verdienen aan de verkoop van fragmenten van overleden iconen.” Maar het is niets nieuws, want eerder gebeurde hetzelfde al bij Ron Brandsteder.
Ron Brandsteder: zelfde verhaal, andere naam
Bij Ron Brandsteder was er een soortgelijke discussie. RTL 4 kreeg de nodige kritiek omdat ze geen oude programma’s van hem herhaalden. Maar volgens Tina ligt dat iets ingewikkelder dan gedacht. ,,Probleem bij RTL 4 is dat ze geen rechten hebben van de Ron-shows. NUL. Ze konden dus niks ZOMAAR uitzenden.”
Hoe zit dat dan? Het blijkt een goed doordacht verdienmodel te zijn. ,,Joop van den Ende en John de Mol waren destijds zo gehaaid om ALLE programmarechten voor vaak slechts vijf jaar te verkopen (en dan mocht een zender het bijvoorbeeld maximaal drie keer uitzenden in die periode). Mede daardoor zijn zij miljardair geworden.”
2.000 euro per minuut
Het verkopen van televisiefragmenten is dus een goudmijn en dat blijkt ook uit de bizarre bedragen die omroepen en productiemaatschappijen vragen. Tina legt uit: ,,De rechten van bijna alle Endemol-shows liggen dus bij inmiddels EndemolShine en Banijay. Ook van Wie Ben Ik en bijvoorbeeld All You Need, Peter R. de Vries en Hart in Aktie. EndemolShine vraagt nu zo’n 750 tot 2.000 euro per minuut voor elk fragment en verkopen niet zomaar hele afleveringen.”
Omroep MAX maakte onlangs een eerbetoon aan Ron Brandsteder, maar ook daar blijft de vraag: hebben ze daar grof geld voor moeten betalen? Tina heeft navraag gedaan bij EndemolShine, maar geen antwoord gekregen. ,,Dus waarschijnlijk wel.”
Een iconisch gezicht verliezen is tragisch, maar voor sommige mediabedrijven is het simpelweg een nieuwe kans om te verdienen. Respect? Dat lijkt ver te zoeken.
Terecht toch ze heeft miljoenen verdient cq gekregen.