In een bruisend Amsterdam heeft Prinses Amalia, toekomstig troonopvolgster, zich aangesloten bij het Amsterdamsch Studenten Corps een vereniging die niet vreemd is aan controverse. Dit corps, dat in het verleden negatief in het nieuws kwam door vrouwonvriendelijke taal en dubieuze tradities heeft zich onlangs gewaagd aan een grondige cultuurherziening, mede door de aandacht die de toetreding van zo’n prominente nieuwe lid met zich meebrengt.
De prinses, die bekend staat om haar voorliefde voor het doorbreken van tradities—getuige haar keuze voor de Universiteit van Amsterdam boven andere meer traditionele koninklijke paden—lijkt vastberaden haar eigen weg te volgen. Het is opmerkelijk dat ze niet de voetsporen van haar vader, Koning Willem Alexander, en grootmoeder, Prinses Beatrix volgt die beide lid waren van de Leidse studentenvereniging Minerva.
Bij haar entree in het corps werd Amalia onderworpen aan de gebruikelijke, zij het strikt gereguleerde, ontgroeningsrituelen. Ondanks de verhoogde veiligheidsmaatregelen rond haar persoon, werd de prinses niet ontzien in het uitvoeren van diverse taken. Zo werd haar gevraagd om elke ochtend de Nederlandse vlag te hijsen en het Wilhelmus te zingen voor haar medestudenten—taken die haar waarschijnlijk niet vreemd zijn gezien haar positie binnen het koninklijk huis.
De vraag die nu in de lucht hangt is welke bijnaam Amalia zal verkrijgen binnen het corps. Haar vader kreeg de bijnaam Prins Pils toegeschreven wegens zijn grote liefde voor bier drinken.
Snap echt niet waarom ze lid wil worden van een clubje brallende prehistorisch denkende apen, want meer dan dat zijn ze niet.
Heb ik ook nooit begrepen, waarom je als student nou zonodig bij een zuipsekte aan moet sluiten.
Door die misselijkmakende ontgroeningen destijds heb/ben ik mijn neef op hele jeugdige leeftijd verloren.
Prinses Amalia krijgt haar bijnaam pas als zij van de een naar de andere mannelijke corpsbal is doorgegeven. Vorig jaar had men daar nog bepaalde namen voor, die niet flateus zijn voor vrouwen in het algemeen, laat staan voor adellijke dames.