Het laatste showbizz nieuws

Prinses Amalia, Shownieuws

Hevige kritiek over prinses Amalia’s beslissing: ‘Dit is om van te kotsen!’


amalia-alexia

In de binnenste kringen van de Amsterdamse elite broeit er iets waar zelfs royalty zich niet aan kan onttrekken. De jonge prinses Amalia heeft zich, ondanks alle controverse en schandalen, aangesloten bij het beruchte Amsterdamsch Studenten Corps. Dit besluit heeft geleid tot felle kritiek van columniste Debby Gerritsen in het AD, die haar keuze als ‘ronduit walgelijk’ bestempelt.

Traditie versus Moraliteit

Gerritsen, verbijsterd door de beslissing van Amalia, hekelt de prinses voor het volgen van een ‘koninklijke traditie’ die haaks staat op progressieve waarden. “In plaats van een baanbrekend voorbeeld te zijn, kiest ze voor een instelling waar vernedering en seksisme aan de orde van de dag zijn. Waarom zou onze toekomstige koningin zich willen associëren met een groep die vrouwen degradeert tot objecten op zogenaamde bangalijsten?” vraagt Gerritsen zich af in haar column.

Zwijgcultuur en Oude Wonden

De cultuur van stilzwijgen en het deksel op misstanden houden, typisch voor oud-leden van het corps, blijft een doorn in het oog van critici zoals Gerritsen. “Het is een schande dat zulke praktijken nog steeds worden beschermd door een muur van stilte. Amalia had hierin het verschil kunnen maken,” stelt ze.

Een Prinses tussen de Wolves

Ondanks haar adellijke afkomst en voorbeeldfunctie, werd Amalia niet gespaard tijdens de beruchte ontgroeningsrituelen van het corps. Volgens insiders die met Story spraken, moest Amalia zich onderwerpen aan zowel fysieke als verbale beproevingen. “Ze moest urenlang in kleermakerszit liedjes zingen en werd verbaal vernederd tijdens feestjes van de ouderejaars,” onthult een medestudent. Deze ontgroeningspraktijken belichten de harde realiteit van een institutie die door velen wordt gezien als een bolwerk van verouderde en vrouwonvriendelijke tradities.

Debby Gerritsen vat haar woede samen: “Het is misselijkmakend dat Amalia zich inlaat met een groep die zo weinig respect toont voor vrouwen. Zelfs prinsessen zijn niet immuun voor de giftige cultuur van het studentencorps.” Dit roept de vraag op hoe lang de samenleving nog dergelijke gedateerde instituties blijft tolereren en of Amalia’s lidmaatschap de ogen zal openen voor noodzakelijke verandering.

Deel deze juice!
Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

En dat moet onze koningin worden ?
Zijn we klaar mee.
Als die WA ooit nog in de troonrede de woorden “normen en waarden” durft uit te spreken, ben ik helemaal klaar met dit koningshuis.
Wat zovelen al gezegd hebben:
“Opdoeken die poppenkast”

Had al bij WA zijn moeder opgedoekt moeten worden.