Het lijkt wel een slechte soap op de redactie van omroep WNL waar de terugkeer van Bert Huisjes als een bom is ingeslagen. Terwijl de omroep zich voorbereidt op de comeback van de omstreden hoofdredacteur, zijn de gemoederen flink verhit. Niemand lijkt hem nog te willen zien, maar het is presentatrice Maaike Timmerman die het nieuws het zwaarst te verwerken krijgt. Zo zwaar zelfs dat ze op het allerlaatste moment haar radioprogramma op NPO Radio 1 liet schieten. Wat is er toch gebeurd tussen die twee?
Maaike, die met haar team halsoverkop het WNL-pand heeft verlaten om zich ergens anders in het NPO-gebouw te vestigen, wil Bert niet eens meer in de ogen kijken. De angst om hem tegen het lijf te lopen is te groot. En waarom? Daarover doet de recent ontslagen Margreet Spijker een boekje open in Nieuwe Revu. Volgens haar heeft Maaike “alles wat haar is overkomen” bij Huisjes neergelegd. Wat dat precies inhoudt, blijft in nevelen gehuld, maar Margreet is er duidelijk over: “Hij heeft haar en haar omgeving iets aangedaan wat heel ver ging.” Een vage beschuldiging die doet vermoeden dat er meer aan de hand is dan alleen een professionele ruzie.
En dat vermoeden wordt bevestigd door Bert zelf, die het allemaal afdoet als iets ‘op de persoon gericht’. Maar de waarheid klinkt duisterder: “Het had ook voor haar privéleven consequenties,” aldus Margreet. Ze noemt het een vorm van emotionele mishandeling en prijst Maaike dat ze desondanks overeind is gebleven. “Ik snap dat ze kotsmisselijk wordt als iemand zegt dat hij een tweede kans moet krijgen.” Bert zou zijn macht richting Maaike op een manier hebben misbruikt die verder gaat dan een normale arbeidsconflict. Wat er precies is gebeurd, blijft in het midden, maar de beschuldigingen wegen zwaar.
Bert Huisjes die volgens insiders meer bezig lijkt te zijn met het pleasen van de Raad van Toezicht dan met zijn eigen personeel wordt door Margreet weggezet als een “ongelooflijke hielenlikker.” Een beschrijving die het beeld van een man schetst die alles doet om zijn eigen hachje te redden, zelfs als dat betekent dat hij anderen onder de bus moet gooien. “Trappen naar beneden, likken naar boven,” sneert ze, terwijl ze hem beschuldigt van lafheid en manipulatie. Bert zou zich niet als een leider, maar als een marionet gedragen vooral in de richting van de machtige namen binnen de omroep.
Margreet weet er alles van, want ook zij werd het slachtoffer van de tirannieke stijl van Huisjes. Als presentatiecoach werd ze na een kritisch onderzoek zonder pardon de deur gewezen. “Wie hapt naar de baas, moet vertrekken,” verklaart ze bitter. En nu is het Maaike die het gelag moet betalen. Terwijl Bert zich opmaakt voor zijn glorieuze terugkeer, blijft de vraag hangen: hoe lang mag hij nog doorgaan met deze emotionele mishandeling voordat er echt wordt ingegrepen? Voor Maaike is de maat in ieder geval vol. Ze weigert nog in dezelfde ruimte te zijn als de man die haar zo diep heeft gekwetst.