3 manieren om te investeren in vastgoed

investeren

Als je op zoek bent naar manieren om te investeren in vastgoed, dan zijn er verschillende mogelijkheden die je serieus zou moeten overwegen. Vastgoedbeleggingen kunnen een zeer lucratieve manier zijn om je geld te laten groeien, maar het is belangrijk om de juiste aanpak te kiezen die past bij jouw doelen en ook de mate waarin je risico wilt nemen. Zo kun je er bijvoorbeeld kiezen om te investeren in fysiek vastgoed, waarbij je niet alleen profiteert van de waardestijging, maar eventueel ook huurinkomsten kunt genereren. Waar je alleen wel rekening mee moet houden, is dat je natuurlijk te maken krijgt met belastingen, onderhoud en reparaties. In dat geval kun je beter kiezen voor beleggen in een zakelijk hypothekenfonds met een vast rendement waarvan je zeker weet dat je niet voor verrassingen komt te staan.

Fysiek vastgoed

Een van de meest traditionele manieren om te investeren in vastgoed is door direct vastgoed te kopen en te verhuren. Dit kan variëren van een eengezinswoning tot commerciële panden. Het voordeel van deze vorm van investeren in vastgoed, is dat je niet alleen een extra inkomen genereert in de vorm van huurinkomsten, maar ook kunt profiteren van een waardestijging van het object dat je hebt gekocht. Waar je alleen wel rekening mee moet houden zijn zaken zoals kosten voor onderhoud, leegstand en eventuele problemen met een huurder die niet betaalt of de woning of het pand achterlaat op een manier waardoor je enorm veel extra kosten krijgt.

Vastgoedfondsen

Voor beleggers die willen investeren in vastgoed zonder daadwerkelijk fysiek onroerend goed te bezitten, kunnen ze ook kiezen voor een vastgoedfonds. Deze fondsen worden beheerd door professionals die investeren in een portefeuille van vastgoedactiva en uitkeren aan deelnemende beleggers. Dit heeft als voordeel dat je vaak ongeveer weet wat het rendement zal zijn en je ook geen zorgen hoeft te maken over onderhoud, reparatie en het verhuren van een bedrijfspand of woning. Hoe fijn is dat? Het enige waar je wel even goed naar moet kijken, is naar de kosten die het vastgoedfonds rekent. Vooral met grote bedragen kan het verschil van 0,2 procent op lange termijn een verschil van duizenden euro’s rendement betekenen.

Real estate investment trusts (REITs)

Een andere manier om te investeren in vastgoed, vooral voor beleggers die op zoek zijn naar liquiditeit en inkomsten, is via vastgoedbelegging trusts ofwel REITs. Deze bedrijven beheren en ontwikkelen commercieel vastgoed en betalen een groot deel van hun winst als dividend uit aan aandeelhouders. Het kopen van aandelen in REITs biedt beleggers de mogelijkheid om te profiteren van vastgoedinvesteringen zonder het gedoe van direct eigendomsbeheer. Het enige waar je wel rekening mee moet houden, is dat deze een stuk meer kunnen schommelen qua koers en je dus ook geen inspraak hebt in waar of wat wordt geïnvesteerd. Nu is het wel zo dat een REIT vaak wel een stuk laagdrempeliger is en je vaak al voor een paar tientjes kunt instappen, omdat het te vergelijken is met beleggen in aandelen. 

Deel deze juice!

Geschreven door Loes Smoezenpoes

Onze roddeldiva met een naam die net zo mysterieus klinkt als de verhalen die ze opduikelt. Met een talent om schandalen op te snuiven, heeft Loes het roddelcircuit meer kleur gegeven dan een lama op een rode loper. Als ze niet bezig is met het schrijven over de vermeende affaires van bn'ers, verzamelt Loes cactussen en kun je haar vinden in het park waar ze eenden voert met glutenvrije broodkruimels.

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties