Noodwet faalt, Wilders bereidt de finale slag voor – Kabinet op rand van de afgerond

Geert-Wilders

Het kabinet verkeert in een diepe crisis nu de Eerste Kamer de omstreden noodwet voor het asielbeleid niet zal steunen. PVV-leider Geert Wilders, die vasthoudt aan de noodwet als oplossing voor het asielprobleem, lijkt nu voor een dilemma te staan. Zonder steun van de Eerste Kamer is zijn plan gedoemd te mislukken, aangezien het kabinet geen meerderheid heeft in de senaat en dat staat nog los van of de noodwet stand zou houden bij de rechter. De vraag rijst wat Wilders nu gaat doen: kiest hij voor een spoedwet, die wél door de Eerste en Tweede Kamer gesteund zou kunnen worden of laat hij het kabinet klappen om nieuwe verkiezingen af te dwingen?

Wilders wil noodwet, ondanks kansloosheid

Al vanaf het begin was er grote twijfel over de juridische haalbaarheid van de noodwet. Experts waarschuwden dat een dergelijke wet op dun ijs stond en weinig kans van slagen had. Toch heeft Wilders hieraan vastgehouden, terwijl de realistische optie van een spoedwet steeds vaker werd aangedragen. Een spoedwet zou sneller kunnen worden uitgevoerd en heeft kans op bredere politieke steun. Maar Wilders lijkt weinig oor te hebben voor deze suggestie, wat de vraag doet rijzen of hij daadwerkelijk een werkend asielbeleid wil invoeren of dat zijn prioriteit bij iets heel anders ligt: het laten klappen van het kabinet en het forceren van nieuwe verkiezingen.

Interne chaos binnen het kabinet

Ondertussen is het chaos binnen het kabinet. De druk om tot een oplossing te komen neemt toe, en de verhoudingen tussen de coalitiepartners staan op scherp. Sinds Pieter Omtzigt, leider van de NSC, overspannen thuiszit, lijkt de grip op de coalitie compleet verloren. Ministers vechten elkaar naar verluidt de tent uit en de verdeeldheid binnen de regering wordt met de dag groter.

De keuze van Wilders om zich vast te klampen aan een noodwet die steeds onhaalbaarder lijkt, wordt door velen gezien als een strategische zet om het kabinet te laten vallen. De PVV-leider weet dat zonder deze wet zijn positie verzwakt en een mislukte poging tot asielbeleid zou de NSC, de partij van Omtzigt, verder kunnen doen krimpen. Wilders zou dan sterker uit nieuwe verkiezingen kunnen komen, terwijl de NSC mogelijk tot een splinterpartij wordt gereduceerd.

Binnen een maand nieuwe verkiezingen?

Met de dreigende afwijzing van de noodwet door de Eerste Kamer, lijkt de val van het kabinet onvermijdelijk. Als Wilders vasthoudt aan zijn dreigement en geen compromis wil sluiten door te kiezen voor de spoedwet kan het kabinet binnen een maand vallen. Dit zou leiden tot nieuwe verkiezingen, waarbij Wilders mogelijk hoopt om nog groter te worden. Het politieke toneel zou dan volledig opnieuw worden ingericht, met onzekerheid over de toekomst van partijen zoals de NSC.

Voor nu lijkt het kabinet op instorten te staan en Wilders heeft de sleutel in handen.

Deel deze juice!

Geschreven door Utopia fan

Utopia Fan is een ervaren journalist die graag de mankementen en gebreken van bekende Nederlanders onthult. Want hé uiteindelijk zijn we allemaal mensen.

Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Ongelooflijk dat de gehele maatschappij Geislamiseert word en de bevolking zich hier door Politieke partijen en hun spelletjes wordt opgeheven zonder inbreng en Referendum door de Bevolking.

Linkse rakkers doen alles om dit kabinet om zeep te helpen & nergens medewerking aan te geven. Hun ego is het belangrijkste ipv het volk.
Schandalig gedrag!🤢🥴🙄