De meeste mensen veranderen gemiddeld zo’n 3 tot 4 keer in hun leven van badkamer. Bij de een wat vaker dan de ander, aangezien we niet alleen te maken hebben met een bepaalde levensduur, maar natuurlijk ook met smaak. Het is daarom dus ook vrij aannemelijk dat ook jij vroeg of laat voor een flinke verbouwing komt te staan. Omdat het een verbouwing is die je niet jaarlijks doet, zijn wat handige en vooral ook praktische tips vast geen overbodige luxe. We zullen je daarom in dit artikel dan ook stap voor stap meenemen van het uitzoeken van een nieuwe badkamer tot het uiteindelijk financieren en laten plaatsen ervan. Dus ben jij voornemens een nieuwe badkamer te laten plaatsen of je huidige te laten verbouwen, dan zit je hier goed!
Reden van de verbouwing
We hebben het er al even over gehad, maar de meeste mensen die kiezen voor een nieuwe badkamer, doen dit omdat de oude badkamer simpelweg aan vervanging toe is. Vaak zien we dat mensen die een andere woning kopen, waarbij de badkamer wat gedateerd is, vrijwel direct of anders binnen een jaar serieus overwegen een nieuwe badkamer te laten plaatsen. Een andere reden kan natuurlijk zijn dat je gewoon iets anders wilt, ook wanneer je badkamer nog maar een paar jaar oud is. Nu hoeft een verbouwing niet direct te betekenen dat je de volledige badkamer hoeft te vernieuwen, aangezien er ook veel mensen kiezen voor een gedeeltelijke verbouwing van bijvoorbeeld alleen het toilet of de wasbak en kranen. Dit zien we vaak ook in de woonkamer gebeuren. Vaak zijn de muren niet in al te goede staat en is het voldoende om een renovlies behanger in te schakelen voor het laten behangen van de muren zodat scheuren en oneffenheden glad worden gemaakt.
Hoe wordt je nieuwe badkamer bekostigd?
Het laten verbouwen van je badkamer kost je al snel enkele duizenden euro’s. Afhankelijk van wat je allemaal wilt laten uitvoeren. Zo is het laten aanbrengen van dunpleister op de muren goedkoper dan het laten stucen van de muren. Het is dus ook helemaal niet vreemd dat je overweegt hiervoor een bouwdepot af te sluiten, zodat je een vast maandelijks bedrag bovenop je hypotheek betaalt, zonder dat je dus direct het volledige bedrag hoeft op te hoesten. Mocht dit niet tot de mogelijkheden behoren, dan zijn er vaak ook allerlei andere financieringsmogelijkheden, waaronder een persoonlijke lening. Het enige nadeel is dan wel dat je vaak een flinke som geld aan rente betaalt en dus geld kost. Denk dus goed na over hoe je de nieuwe badkamer wilt financieren en ga bij twijfel eens in gesprek met een financieel adviseur.
Zorg voor een praktische indeling
Wanneer je de keuze maakt om je badkamer te laten verbouwen, dan heb je ook direct de mogelijkheid om na te denken over een praktische indeling. Dit geldt eigenlijk voor alle ruimtes die we verbouwen. Stel dat je voornemens bent om je kantoor praktisch en stijlvol in te richten, dan is het wel handig om na te denken waar je uiteindelijk wilt komen te zitten met het oog op de lichtinval en de stroom. Voor de badkamer geldt dit dus ook. Aangezien je de boel toch al helemaal open hebt liggen, kun je in deze fase nog besluiten om bijvoorbeeld je toilet te verplaatsen naar de andere kant van de badkamer.