Peter Gillis in blinde woede na afgebroken deal: koper vakantieparken trekt zich terug

Peter Gillis de man die ooit met crocs aan zijn voeten en een klapperend hemd de tv veroverde staat inmiddels vaker in de rechtszaal dan op de camping. En dit keer sleurt hij de koper van zijn vakantieparken mee in het juridisch moeras waarin hij zelf al tot aan z’n navel staat. Wat er speelt? Een uit de hand gelopen verkoopdeal die vastloopt op beslaglegging door – hoe kan het ook anders – de Belastingdienst.
Je zou bijna medelijden krijgen met de koper van de negen recreatieparken die waarschijnlijk dacht een goede deal te hebben gesloten. Maar nu blijkt die koop plotseling ingewikkelder dan het boekhouden van een kermisexploitant. De koper stelt namelijk dat het fiscale beslag op de parken de overdracht onmogelijk maakt. En dat ziet de familie Gillis dus héél anders.
“De verkoopovereenkomst moet worden nagekomen,” bromt advocaat Erik Braun namens de familie Gillis. Volgens hem is het allemaal prima te regelen beslag of geen beslag. In de taal van Peter: als het geld maar stroomt, is de rest bijzaak.
Maar laten we wel wezen: deze hele kwestie voelt als dweilen met de kraan open. De recreatieparken van Peter Gillis staan al jaren onder toezicht en zijn inmiddels volledig uit de bocht gevlogen. Illegale bewoning, financieel wanbeheer en het soort chaos waarbij je als inspecteur spontaan je lunch overslaat. “De situatie was onhoudbaar geworden,” gaf Gillis eerder al met de nodige dramatiek toe.
Dat die parken überhaupt nog verkocht kunnen worden mag een klein wonder heten. Het Openbaar Ministerie verdenkt Peter van grootschalige fraude met als voorlopig dieptepunt de eis: achttien maanden celstraf. Geen luxe vakantiepark, maar een strak geregisseerd verblijf mét vaste bedtijden.
Alsof dat nog niet genoeg is loopt er ook nog een bestuurszaak in Breda over een financiële sanctie waar men de hoogte niet van wil prijsgeven. “Belastingzaken zijn vertrouwelijk van aard,” zegt de fiscus, wat je vrij kunt vertalen als: we willen de schade niet hardop zeggen, omdat het pijn zou doen aan je netvlies.
En dan is er nog zoon Mark die ook in het juridische kruisvuur ligt én de soapachtige nasleep van de relatie met ex Nicol Kremers. De rechtbank lijkt voorlopig het vaste decor van de familie Gillis te worden en de drama’s stapelen zich sneller op dan Peter een schnitzel kan verorberen.
Wat rest is een man die ooit schatrijk werd van goedkope nachten op parkmatrassen nu vastgenageld tussen advocaten, rechters en belastinginspecteurs. En de vraag blijft: wie koopt in hemelsnaam een vakantiepark waar zelfs de fiscus liever niet meer wil kamperen?